Термопомпи

Tермопомпи за отопление и охлаждане, с eфективност за комфорт през всички сезони

Принципът на работа на всички агрегати, е като на елементарна хладилна машина, работеща за преместване на топлина от едно място на друго. Състоят се от два топлообменни апарата, компресор и хладилен агент. Когато работят в режим на отопление, агрегатът използва топлината съдържаща се в почвата, водата или въздуха. Хладилният агент поглъща топлината и се изпарява. Компресорът засмуква парите, носещи топлинната от външният източник и ги изпраща към вторият вътрешен топлообменник, наречен кондензатор, който е свързан с отоплителната инсталация. За отдаване на топлината, се използват радиатори, конвектори, лири или подово отопление.

Основни фактори за добро отопление и охлаждане:

Всяка една машина има свой Енергиен коефициент, който дава най-доброто уверение, че получавате високоефективен агрегат.
Сезонен коефициент на отопление (SCOP): Отразява съотношението на сезонната отоплителна мощност в kW, разделено на сезонната консумация на енергия във ватове. Най-ефективните имат SCOP между 4 и 6. За райони с по-студен климат трябва да съсредочите вниманието си върху агрегати с най-висок SCOP.
Сезонно съотношение на енергийна ефективност (SEER): Отразява съотношението на сезонната охладителна мощност в kW на час, към сезонната консумация на енергия във ватове. Колкото по-висока е стойността на SEER, толкова по-висока е и цената. Най-ефективните от тях имат SEER между 4 и 6.
Сезонните коефициенти SEER и SCOP ни дават реалното потребление на електроенергия на база енергийна ефективност за една година при обичайно ежедневно използване.
Първоначалната инвестиция за енергиино ефективен агрегат е висока, но в периода на експлоатация се възвръща многократно, върху сметките за електроенергия и домашния комфорт.

Инверторни системи Samsung EHS

За подобряване на ефективността на своите агрегати Samsung EHS предлагат изключително голям набор от новости като:
8-полюсен мотор – елемент за цифровата инверторна технология на Samsung повишава ефикасността, като охлажда/отопление бързо без загуба на енергия.
Samsung EHS 8-полюсен моторSamsung EHS Flash Injection
Flash Injection технология внедрена към двойния инверторен компресор, впръсква смес от течната и газообразната фаза на хладилния агент. Подобрява отоплителната мощност, увеличава диапазона на работа, намалява нивото на шум. По-висока ефективност с 20% при частични натоварвания и ниски външни температури.

Технологията Samsung TDM предоставя на потребителите по-бърз, по-гъвкав, двоен подход за контрол на температурата. Постига бързо стабилна температура, осигурява гореща вода за радиатори, подово отопление и вода за битови нужди.
Технологията Samsung TDMSamsung TDM

Хидромодули на Samsung EHS въздух-вода:

 • Split - притежава най-високият клас на енергийна ефективност – SCOP A+++. Хладилен агент - фреон R32. Предлагат се два модела: хидромодул с малко тяло и хидромодул голямо тяло с вграден бойлер.
 • TDM Plus - фреон R 410 А и хидромодул предназначен за стенен монтаж.
 • TDM Plus – хидромодул с вграден бойлер за БГВ, от 200 до 260L. Хидромодул за стоящ монтаж. Енергиен клас А.
 • Максимална температура на водата 65°C. Работен диапазон охлаждане 10~46℃. Работен диапазон отопление -25~35℃. Битова Гореща Вода -25~43°C.

Външни тела Samsung EHS

TDM Plus - интегрирано отопление и охлаждане при по-нисък разход, бързо отопление чрез технологията TDM. Работни показатели: EER (A35/W18) от 3.78 до 4.73; COP (A7/W35) от 3.78 до 4.95; SCOP (LWT/ 35°С) - от 4.42 до 4.63
Външни тела Samsung EHSSamsung-EHS - Split
Split - трифазно с фреон R410A, енергиен клас на отопление A++ / A+++. Комбинират се с хидромодули на Samsung EHS въздух-вода. Работни показатели: EER (A35/W18) от 4.12 до 4.59; COP (A7/W35) от 4.81 до 5.20
Mono - трифазно / монофазно външно тяло с фреон R410A. Работи отлично и надеждно при ниски температури от (-10°С) с достигната мощност от 90%. Енергиен клас на отопление A++ / A+++. Тези външни агрегати са с 40% по-малки, по-компактни и по-леки. Температурата на подаваната вода на вход към буфер или отоплителната система е 65°С. Към Samsung Mono можете да свържете хидромодул с вграден бойлер от неръждаема стомана с обем от 200 или 260 литра. Контрол на системата със Touch Controler и Wi-Fi Kit комплект. Samsung EHS Mono е подходящ за 2-зоново управление (подово отопление, радиатори или конвектори). Работни показатели: EER (A35/W18) от 4.27 до 4.49; COP (A7/W35) от 4.42 до 4.85; SCOP (LWT/ 35°С) - от 4.46 до 4.48
Mono Control Kit - контрол на температурата Стандартна Samsung EHS Mono
 • Работен диапазон Охлаждане 10~46℃
 • Работен диапазон Отопление -25~35℃
 • Работен диапазон БГВ -25~43℃

Енергоспестяващи функции към системи Samsung EHS

 • С Mono Control Kit контролирате температурата на входящата вода и водата за битови нужди. Подходящ за свързване към вече изградена отоплителна инсталация, която клиента не желае да променя. Mono Control Kit - подходящ за управление на две различни зони (подово отопление, отопление с радиатори или конвектори), работи в комбинация със съществуващ електрически котел и други отоплителни уреди.
 • Touch Controler – кабелно дистанционно управление, за хидромодул с вграден водосъдържател. Задавате различни температурни настройки във всяка избрана от вас зоназона. Монитор на енерго потреблението. Smart Grid / PV ready
 • Функцията Photovoltaic Enabled позволява използването на фотоволтаични панели, като балансира употребата на мрежовата енергия. Благодарение на Smart Grid Ready можете да използвате икономични и устойчиви възможности за захранване. С кабелното дистанционно управление, наблюдавате и регулирайте условията в дома си бързо и интуитивно, като задавате различни температурни настройки към всяка зона.
 • Wi-Fi Kit - Интерфейс модул за управление на Samsung EHS чрез смартфон или таблет през Wi-Fi - регулира температурата в две отделни зони.

Инверторни системи Mitsubishi Electric, Ecodan Въздух – Вода

Предназначени за отопление, охлаждане и производството на битова гореща вода. Системата се състои от следните компоненти: външно тяло, вътрешно тяло - Cylinder unit или Hydrobox и модул за управление.

Инверторни външни тела

 • Система Zubadan Inverter - R32. ефективни при външна температура -15°C
 • Система Power Inverter - R410. с диапазон на работа до -20°C.
 • Система Zubadan Inverter - R410 предлагат по-бързо затопляне на помещението и работен обхват до -28°C.
 • Система Eco Inverter - R32
Mitsubishi Electric, Ecodan Mitsubishi Electric Zubadan

Вътрешните тела включват различни модули с капацитет.

Предлагат се със и без нагреватели и със и без разширителен съд. Вътрешни тела само за отопление с вграден бойлер от неръждаема стомана 200L. Вътрешни тела за отопление и охлаждане с кондензна вана и вътрешни тела за отопление и охлаждане с нагревател и кондензна вана.
Mitsubishi Electric Eco Inverter Mitsubishi Electric Power Inverter
Ecodan Въздух – Вода се определят в зависимост от избора на система. Ecodan гарантират пълен комфорт при отопление с термопомпа на цени достъпни за всеки.

Инверторна система Gree Versati

Versati III – R32 се състои от циркулационна помпа, пластинчат топлообменник, проточен електронагревател, разширителен съд, предпазна арматура и управление. Температурен диапазон на водата за БГВ: 40°С до 80°С и на водата за отопление: 25°С до 60°С.
VERSATI IIVERSATI III - monobloc
Versati II – R410А се състои от циркулационна помпа, пластинчат топлообменник, проточен електронагревател, разширителен съд, предпазна арматура и управление. Температурен диапазон на водата за БГВ: 40°С до 80°С и на водата за отопление: 25°С до 55°С. Термопомпата можете да свържете с вече съществуващи отоплителни инсталации с радиатори, подово отопление и др. Цените на инверторните термопомпи се определят в зависимост от мощностите.

Инверторни системи Toshiba въздух-вода

Работят в отоплителни инсталации с радиатори, подово отопление или т.н. две независими една от друга зони, което осигурява подаването на вода към различни отоплителни тела с температура до 55°С. Енергиен клас отопление A++
Серия Estia Powerful - специално разработена за райони със студен климат. Работният им диапазон е до -25°С. Поддържат номинална мощност при минусови температури до -15°С. Температура на изходящата вода за отопление и БГВ е до 60°С.

Допълнителна информация при свързване на вътрешното и външното тяло

 • Захранващ кабел - използвайте материали от степен H07RN-F или H05RN-F. При монтиране на вътрешното и външното тяло използвайте двойно екраниран (алуминиева лента/полиестерна оплетка + мед) кабел от тип FROHH2R
 • Кабел за комуникация - 0,75~1,5 mm², 2 бр.кабели. Окабеляването за комуникация трябва да се направи отделно от захранващия кабел и други кабели за комуникация. Поддържайте разстояние от поне 50 mm между захранващия кабел и кабела за комуникация. Задължително заземете външното тяло.
  Относно сеченията на кабелите или друга електро информация си направете консулатация със специалист електротехник.

Максимално разрешена дължина на свързващите медни тръби

 • дължина на тръбата (Външно тяло ~ хидроблок) - до 80 m
 • височина на тръбата (Външно тяло ~ хидроблок) - под 30 m
Тръбата за хладилен агент се избира според капацитета на външното тяло. Желателно е да използвате твърда медна тръба с размери над ø19,05 mm.
 • За течната фаза се използва медна тръба ø6,35 или ø9,52(mm)
 • За газовата фаза се използва медна тръба ø15,88 (mm)

За водните връзки към хидромодулите използвайте следните тръби:

В зависимост от големината на термопомпата може да се използват медни тръби с ф35 и дебелина от 1мм на стената, ППР тръби ф40 за топлата вода или тръби от по-висок клас. Дренажна ППР тръба ф16,3 /550mm. Според размера на тръбите, избирате подходящата изолация и за двете фази. За избора на тръбии друга информация използвайте специализирани фирми или сертифицирани за целта проектанти.

Всички предложени по-горе агрегати могат да се свързват към: подово отопление, вентилаторни конвектори, към локални отоплителни инсталации с радиатори. За охлаждане и отопление на нови сгради, магазини, офиси и др., използвайте таванни касети, канални машини, високо-стенни конвектори.

За по-добро функциониране на агрегатите, използвайте буферни съдове, които се предлагат с обеми от 30 до 2000 литра дори и по-голями.
Ще ви предложим няколко производители на бойлери и буферни съдове с високо качество и разумни цени на продуктите си, като: Елдом, Sunsystem, Tesy и др.
За добиване на Битова Гореща Вода с термопомпа, се използват бойлери с увеличена серпентина за по-бързо (ефективно) загряване на водата. Едни от подходящите бойлери са тези на Sunsystem и по-точно модел SWP N 200.