Най-добрите марки термопомпи

Най-добрите марки термопомпи

Mарки термопомпи на пазара

Има много, много различни производители на термопомпи на пазара. Всяка от тези марки има различни възможности.
​Когато правите покупка, трябва да вземете предвид количеството енергия, което Ви е необходимо в рамките на Вашето домакинство. Количеството енергия може да зависи от използваните комунални услуги и размера на имота. Като вземете предвид тези съображения, след това можете да определите най-подходящия размер, както и спецификациите, за които трябва да внимавате, когато избирате термопомпа.
Тази статия подчертава и обсъжда характеристиките на най-популярните и най-добрите термопомпи във България.

1. Термопомпи Daikin 
Тези термопомпи ползват източник на топлина от въздуха или земята, за да се генерира енергия.

Термопомпи Daikin Въздух – Вода

Термопомпите преобразуват топлината от въздуха в използваема топлина за затопляне на сгради или за отопление на вода. Изискват минимална поддръжка и имат екологичен въглероден отпечатък. Могат да се използват заедно със слънчеви колектори, за да се намали количеството използвана енергия. Термопомпи Daikin са удостоени с еко-етикет на ЕС.

Хибридна термопомпа Daikin Altherma

Тази помпа е хибрид, който може да се използва за свързване на стари котли към модерна отоплителна термопомпа. Тази хибридна помпа е много рентабилна и е по-ефективна, когато става въпрос за отопление на жилище.

Daikin Термопомпи монопропилен гликол-вода

Тази помпа използва топлината акумулирана в земята. Taзи топлина обикновено се използва за загряване на водата, която след това се прекарва през хладилен агент, за да се увеличи топлината му. Топлината, произведена след приключване на този процес, може да се използва за затопляне на вода или за отопление на жилище.

Цената за закупуване на термопомпа Daikin варира в зависимост от типа на помпата, площта, която ще се нагрява и желаното ниво на енергийна ефективност на помпата. 

2. Термопомпи Mitsubishi за Въздух -Вода


Тези машини се произвеждат в редица термопомпи, известни като Ecodan. Термопомпите от тази продуктова линия са сертифицирани MCS и са лесни за инсталиране. Те също нямат много изисквания за поддръжка.

Тези термопомпи могат да се използват за отопление на сграда или за отопление на вода за жителите на имота. При работа с термопомпа можете да зададете желаните настройки и да ги запаметите на карта, за да избегнете редовно въвеждане на температурни настройки. Тези помпи могат да се управляват и чрез Wi-Fi мрежи, предлагащи на потребителите максимално удобство. Те също могат да бъдат интегрирани със съществуващите отоплителни системи в къщата, като по този начин дават на потребителите максимални икономии на енергия и сметки.

Помпите Mitsubishi работят много тихо и безшумно, като по този начин намаляват шумовото замърсяване. Тези помпи също са снабдени с възможности за техническа поддръжка, в случай че човек има проблем при работата с тях.

Цената за закупуване на помпите в продуктовата линия на Ecodan варира в зависимост от размера на помпата и нейната енергийна ефективност.

3. Samsung термопомпи


Термопомпите на Samsung са проектирани по продуктовата линия EHS (Екологична и икономична система за отопление). През годините тази продуктова линия получи много сертификати за насърчаване на по-ниски въглеродни емисии и гарантиране на опазване на околната среда. Тези помпи могат да работят при изключително студени климатични условия и са много издръжливи. Освен това помпите, проектирани по EHS линия, се предлагат с дистанционно, за да се подобри лекотата на управление на машините.

Тези термопомпи използват минимална мощност за работа и са компактни. Това означава, че те не са обемисти и могат да се поставят в много тесни помещения. Повечето от тези термопомпи също се предлагат предварително сглобени, което означава, че потребителите лесно ги монтират.

Помпите, произведени по EHS линия, включват:
  • EHS Mono - Тази помпа работи според наличната външна температура.
  • EHS Split - Това устройство осигурява постоянна и надеждна работа, независимо от сезона или времето.
  • EHS TDM - Тази помпа използва външно тяло, което може да се използва за охлаждане на къщи през лятото и затоплянето им, когато стане твърде студено.
Цената за закупуване на термопомпа на Samsung варира в зависимост от размера на помпата, нейния изход, функционалността и площта, която трябва да се отоплява.

4. Термопомпи Danfoss


Те използват топлина от въздуха или от земята. Тези термопомпи работят при ниски температури от -20 градуса по Целзий. Те имат и механизъм за размразяване, който гарантира, че функционалността не е сведена до минимум през зимните периоди. Помпите също се предлагат в различни размери, за да отговарят на нуждите на различни клиенти. Моделите на термопомпите Danfoss включват:

Термопомпи Danfoss Въздух
Тези помпи събират топлина от въздуха и я предават през хладилен агент, за да се повиши температурата. След това, нагретият въздух се прехвърля в тръбите за подово отопление или в радиатори, за да се затопли къщата.

Термопомпи Danfoss Opti Pro Земя-Вода

Тези помпи събират топлина от земята и я превръщат в енергия за загряване на вода или вътрешността на къща. Този модел обикновено се монтира вътре в къщата, но тръбопроводната система е положена под къщата или в градините. Тя е проектирана по такъв начин, че системата може да управлява интелигентно термопомпата, за да може тя да работи с максимална ефективност, с минимална загуба на енергия.

Цената на помпите Danfoss обикновено зависи от модела, който се купува, неговия размер и възможности.

5. Термопомпи LG Въздух-вода

Тези термопомпи Въздух-вода могат да се използват за осигуряване на енергия за отопление на жилище, като в същото време осигуряват топла вода за обитателите на домакинството. LG помпите на пазара имат възможност да произвеждат различни размери на мощности: 9, 12, 14 и 16 kW.

Серията термопомпи LG, известна също като Therma V Split, обикновено предлага на собствениците високи икономии на енергия. Той може да бъде свързан към алтернативни източници на енергия, като слънчев панел, за да се намали количеството енергия, необходимо за функционирането му. Освен това тези термопомпи не работят с пълна мощност по всяко време. Вместо това те използват само енергията, необходима за извършване на нормални функции.

Помпите от тази серия имат регулируем компресор, който може да се използва за автоматично регулиране и поддържане на температурата. Те обикновено се контролират чрез:
  • Промяна на работните настройки
  • Регулиране на температурата на водата
  • Седмично планиране на желаната температура
Работа при аварийно отопление (Това е функция, предназначена да помогне на потребителите да получат достъп до блокове, които работят в случай, че едно устройство има неизправност)

Тези помпи могат да работят , дори когато има изключително ниски температури. Освен това, компонентите за топлообмен в тези помпи са проектирани да издържат на корозия и замърсяване. Това означава, че тези устройства имат дълъг живот.

Цената за закупуване на помпа от серията LG обикновено зависи от площта, която ще се отоплява, енергийната мощност и консумацията на енергия на въпросната термопомпа.

6. Термопомпи Panasonic


Термопомпите Panasonic са разработени под името „Aquarea“. Те могат да се използват за отопление на помещения и топла вода за битови нужди.

Термопомпи Panasonic Въздух и вода

Тези помпи са много ефективни и имат ниски нива на въглеродни емисии. Те могат както да отопляват, така и да охлаждат имот, и могат да работят при изключително ниски температури, особено през зимния сезон. Има три типа помпи въздух / вода и те имат различни функции. Те са:

Моноблокови помпи
Тези помпи имат външно тяло и могат да се използват за отопление на вода или затопляне на къща. За да се произвежда енергия, топлината не трябва да преминава през хладилна система.

Помпи за двублокови системи 
Тези помпи могат да се използват за отопление на жилище или за отопление на вода за битова консумация.

Както помпите Mono, така и Bi-Block могат да бъдат намерени в три модела. Те са:

Помпи с висока производителност на Aquarea
Тези помпи могат да се използват самостоятелно или с други отоплителни системи в къща. Те могат да бъдат намерени в модели с мощности, които варират между 3 kW и 16 kW. Те могат да се представят добре, дори когато температурите са ниски и са най-подходящи за жилища с ниска консумация на енергия.

Aquarea T-Cap
Моделите имат мощност, която варира от 9 до 12 KW. Те могат да работят без външен източник на топлина, дори когато температурите са под точката на замръзване.

Aquarea HT
Моделите имат енергийна мощност от 9 kW до 12 kW. Те могат да се използват в домове, които имат радиатори, които се нуждаят от високи температури за отопление. Те могат да произвеждат топлина над 65 градуса по Целзий, дори ако нормалната температура е -20 градуса.

При закупуване на термопомпа Panasonic , цената ще варира в зависимост от размера и модела на помпата, нейната изходна мощност и площта, която ще се отоплява, сред другите фактори.

7. Термопомпи Nibe


Тези помпи са одобрени от MCS и използват много малко енергия за работа. Обикновено са снабдени с Nibe Uplink - функция, която е предназначена да помогне на потребителите да наблюдават състоянието на топлата вода, централното отопление. Възходящата връзка обикновено , също така предоставя на потребителите известие, в случай на неизправност в системата. Помпите Nibe могат да използват земята или въздуха, като източник на енергия.

Термо помпи Nibe Вода-Земя
Тези помпи използват енергията, която се съхранява в земята през топлите месеци, за да генерират енергия, когато е необходимо в жилище. Те са високоефективни, тъй като могат също така да разсеят допълнителна енергия в земята, в случай че в имота има излишна топлина. Те са много екологични, тъй като отделят много малко количество CO2 в атмосферата.

Термопомпи Nibe въздух / вода
Тези помпи могат да се използват за отопление на сграда и за производство на топла вода в жилище. Те произвеждат енергия от топлина, която се извлича от въздуха.

Цената на закупуването на помпа Nube обикновено зависи от площта, която ще се отоплява, съоръженията, които ще се използват и размера на изхода на помпата.

8. Термопомпи Viliant


Има два типа помпи, произведени под марката Viliant. Те са:

Термопомпи Viliant Вода-Земя

Тези помпи използват земята като източник на топлина. Топлината, извлечена от земята, обикновено загрява вода, която след това се използва в жилището. Водата може да се използва и за отопление. Тези помпи изискват ниско количество мощност, за да функционират.

Tермопомпи Viliant Въздух - вода

Тези термопомпи използват топлина от въздуха като източник на енергия. Топлината, извличана от въздуха, обикновено се нагрява допълнително, като се прекарва през хладилен агент за увеличаване на енергийните нива за целите на отопление на жилище или производство на отоплена вода. Тези помпи работят с използване на ниско количество енергия. Някои от предлаганите модели въздушна помпа включват:
  • GeoTherm Exclusive (предлага се с мощност от 6,8 и 10 kW)
  • GeoTherm (предлага се с мощност между 6 и 46 kW)
  • AroTherm (Моделите се предлагат с обхват на енергия от 5, 8, 11 и 15 kW)
  • AroTherm хибридна система (предлага се в размери 8 и 11 kW)
Цената на термопомпите Valiant може да варира в зависимост от зоната, която ще се отоплява, желаните температурни нива, модела и енергийната мощност.

9. Димплекс термо помпи.


Под търговската марка Dimplex има четири типа термопомпи. Те включват:

Dimplex термопомпа за въздух и вода
Тази термопомпа е проектирана да генерира топлина от въздуха в околната среда. Обикновено се предлага с предварително инсталирана система за източник на топлина, което я прави една от най-рентабилните помпи на пазара. Може да се използва в райони с температури, които варират от -25 градуса по Целзий до 35 градуса по Целзий.

Dimplex термопомпи Вода- Вода
Този тип помпа обикновено извлича топлина от подземните при температури между 45 и 54 градуса по Фаренхайт. Този тип помпа е най-подходящ за отоплителни системи, които изискват много ниски температури.

Dimplex Морска вода- водна
Тази помпа може да се захранва от земята или от сондажи. Използва слънчева енергия, която е прехвърлена от топлообменника в смес от вода и антифриз.

Термопомпи Dimplex Въздух-Въздух/Air-Eau/
Този тип помпа ползва източник на енергия от въздуха. Той е високоефективен и може да произвежда енергийни нива, подобни на тези на традиционните отоплителни системи и котли. Инсталира се лесно и работи с минимални нива на шум. Освен за осигуряване на отопление на жилище, то може да се използва и за производство на топла вода. Моделите на помпите Dimplex Air-Eau се доставят с мощност 6,9, 12 и 16 кВт.

Цената за закупуване на помпи Dimplex обикновено зависи от вида и модела, който се купува, площта, която ще се отоплява, и мощността на помпата.